Επιλεγμένες Ειδήσεις
Το μπλε καβούρι ήρθε και στον Αργολικό - πρόκειται για έναν εξαίσιο μεζέ με τεράστια διατροφική αξία (ΒΙΝΤΕΟ)
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Το μπλε καβούρι περιγράφεται με μεγάλη επάρκεια από το επιστημονικό του όνομα ''Callinectes sapidus'' (calli-όμορφος, nectes-κολυμβητής και sapidus-νόστιμος). Δηλαδή νόστιμος κολυμβητής!
Το callinectes sapidus ή
μπλε καβούρι, θεωρείται ένα από τα νοστιμότερα καρκινοειδή. Είναι καβούρι του
Ατλαντικού και συγκεκριμένα στον Κόλπο του Μεξικού, γνωστό και πολύ αγαπημένο
στην Αμερική, που έφτασε μέσω του έρματος δεξαμενόπλοιων μέχρι τις ακτές της
Ιαπωνίας, τη Βαλτική και την Ευρώπη -αρχικά τις δυτικές ακτές, κατόπιν και τη
Μεσόγειο. Στη χώρα μας, εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50, για να
εξαφανιστεί σχεδόν κατόπιν και να επανέλθει δριμύτερο πριν περίπου μια
δεκαετία. Ενώ πολλοί τον χαρακτήρισαν «εισβολέα», τα ζεστά νερά πλέον της
Μεσογείου από τη μία και η έλλειψη φυσικών θηρευτών από την άλλη ευνόησαν την
παραμονή του αλλά και την αύξηση του πληθυσμού του.
Τα πίσω πόδια του τού δίνουν την ικανότητα να κολυμπάει γεγονός που το καθιστά ικανότατο θηρευτή ψαριών και δεύτερον, το μέγεθος και η δύναμή του είναι υπεραρκετά ώστε να προκαλεί ζημιές στα δίχτυα των ψαράδων που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή με αυτά.