Επιλεγμένες Ειδήσεις

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς στη Μεσσηνία



Στις εργασίες περιλαμβάνονται επεμβάσεις στερέωσης των μυκηναϊκών θολωτών τάφων και των αρχιτεκτονικών καταλοίπων, αλλά και βελτίωσης των υποδομών υπηρεσιών των επισκεπτών και συντήρησης των θολωτών τάφων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.


Το έργο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβάνεται στα έργα που εκτελεί το ΥΠΠΟ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


Ο λόφος της Περιστεριάς βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από την Κυπαρισσία. Επρόκειτο για το πλούσιο οικιστικό κέντρο της Δυτικής Πελοποννήσου, κατά την πρώτη μυκηναϊκή περίοδο. Κατοικήθηκε έως το τέλος της μυκηναϊκής εποχής (1680-1180 π.Χ.) και κυριάρχησε στη Μεσσηνία πριν από την ανάπτυξη του Ανακτόρου του Νέστορος. Πέραν των μυκηναϊκών, έχουν εντοπιστεί και οικιστικά κατάλοιπα των πρώτων ρωμαϊκών χρόνων της εποχής του Νέρωνα (54-68 μ.Χ.).


Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η Περιστερία αποτελεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο-τεκμήριο της ιστορίας και της προϊστορίας της Μεσσηνίας. Η αποκατάσταση και ανάδειξη των μυκητικών θολωτών τάφων, των κυρίως αρχαιολογικών καταλόγων του χώρου, αποτελεί βασική προτεραιότητα της επέμβασης, με σκοπό την επίλυση των αισθητικών και των δομικών προβλημάτων, παράλληλα με τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, προς τους πολίτες του χώρου. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη αποκατάστασης των ταφικών μνημείων, πρόταση χωροθέτησης των κτισμάτων υποστηρικτικών λειτουργιών, πρόταση διαμόρφωσης της πορείας των επισκεπτών και ανάδειξη των τριών ταφικών μνημείων. Στόχος των επεμβάσεων είναι η προστασία των καταλοίπων και η βελτίωση της αναγνωρισιμότητάς τους, όπου καθίστανται δυσδιάκριτα. Με την αναβάθμιση της εισόδου και των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου αυτά τα, εν πολλοίς άγνωστα μυκηναϊκά μνημεία εισάγουν δυναμικά τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς στον πολιτιστικό χάρτη της Μεσσηνίας».


Στη σημερινή κατάσταση των μνημείων, ως προς την παθολογία τους, διαφέρει για κάθε μνημείο του χώρου. Στο θολωτό τάφο 1, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η είσοδος των όμβριων υδάτων στο εσωτερικό του ταφικού θαλάμου. Ο θολωτός τάφος 2 ήταν από την περίοδο της αποκομιδής του σε επικίνδυνη κατάσταση και η τοιχοποιία του ταφικού θαλάμου παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση. Ο θολωτός τάφος 3 έχει αντίστοιχα προβλήματα με το θολωτό τάφο 2, ενώ σημαντική είναι και η έλλειψη αναγνωσιμότητας.


Ως προς τις υποδομές στον αρχαιολογικό χώρο, οι εγκεκριμένες εισόδους και στάση, χωρίζονται νοτιότερα της επαρχιακής οδού με στόχο τη διεύρυνση του αρχαιολογικού χώρου. Προβλέπεται η κατασκευή δύο ανεξάρτητων κτηρίων. Το κτήριο Α' στεγάζει το εκδοτήριο-φυλάκιο και το πωλητήριο και το κτήριο Β' στεγάζει σημείο πληροφόρησης και χώρους υγιεινής. Ανάμεσα στους κτηριακούς όγκους διαμορφώνεται αυλή στεγασμένη με πέργκολα. Η αυλή λειτουργεί ως χώρος εισόδου και συγκέντρωσης κοινού.

Ως προς τις διαδρομές ταξίδια, η κύρια διαμορφωμένη πορεία, κοινή για πεζούς και για ΑμεΑ, ξεκινά από το σημείο εισόδου και καταλήγει στο θολωτό τάφο 1. 


Ακολουθεί χάραξη που διαμορφώνεται μέσω ραμπών και πλατωμάτων με απαιτήσεις για την κίνηση ΑμεΑ. Τα πλατώματα από όπου εξασφαλίζεται η θέαση των επιμέρους αρχαιοτήτων καταλαμβάνουν μεγαλύτερες και εξοπλίζονται με καθιστικούς πάγκους. Η δευτερεύουσα πορεία έχει πιο ελεύθερη χάραξη και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν δυτικά των ταφικών μνημείων 2 και 3.


Εντός του αρχαιολογικού χώρου διατηρούνται τα υφιστάμενα φυσικά μονοπάτια που δίνουν τη δυνατότητα εναλλακτικής περιγραφής και ανόδου προς την κορυφή του λόφου. Στα περισσότερα διαμορφωμένα πλατώματα των διαδρομών και, κυρίως, στα σημεία θέασης των επιμέρους αρχαιοτήτων, τοποθετούνται ξύλινα καθιστικά, πινακίδες με πληροφοριακό υλικό και μικροί κάδοι απορριμμάτων. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις για το έργο περιλαμβάνει εγκατάσταση, αποχέτευση, ψύξης-θέρμανσης, ρεύματος, αντικεραυνικής προστασίας, ενεργητικής πυροπροστασίας.