Επιλεγμένες Ειδήσεις
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις ζητά από τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας, ζήτησε την πραγματοποίηση έκτακτων κρίσεων στους βαθμούς του Ταξιάρχου Στρατού Ξηράς, Αρχιπλοίαρχου ΠΝ, Ταξιάρχου Πολεμικής Αεροπορίας, όπως επίσης στους βαθμούς του Συνταγματάρχη, Πλοίαρχου ΠΝ και Σμήναρχου, για όσους Αξιωματικούς έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Σκοπός των έκτακτων κρίσεων, σε αυτές στις 10/1/2025, έγινε η υλοποίηση της Νέας Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» , ο εξορθολογισμός του αριθμού των ανώτατων και ανώτερων Αξιωματικών, η προσαρμογή στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις και η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στις έκτακτες κρίσεις εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 25% ο αριθμός των Συνταγματαρχών, καθώς ο αριθμός τους υπερέβαινε κατά 3,5 φορές τον αριθμό των αντίστοιχων οργανικών κρίσεων.
Όπως έχει ήδη γράψει το ΘΕΜΑ , μετά την έγκριση της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων με ευρύτατη συναυλία και διαδικασίες απορρήτου από την ελληνική Βουλή, οι πρόσφατες έκτακτες κρίσεις σημειοδότησαν την κίνηση της επόμενης φάσης, η οποία προβλέπει ασφαλείς πληροφορίες, εκτός από συγχωνεύσεις μονάδων. , και συγχωνεύσεις καθηκόντων.
Στην πράξη, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης με βάση τις δυνατότητες των μόνιμων στελέχων, ενώ η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει και συγχωνεύσεις καθηκόντων στα υψηλότερα κλιμάκια ιεραρχίας. Για παράδειγμα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα εκτελεί και η χρέη επιθεωρητή, ενώ ο διοικητής της Διοίκησης Κατασκευών και η Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) θα φέρει την αρμοδιότητα των συγχωνεύσεων που προβλέπονται στη νέα δομή.