Επιλεγμένες Ειδήσεις

Συνέντευξη της Κοινωνικής Λειτουργού Βάνας Πιάκου για την Διαγενεακή Αλληλεγγύη από τη Σκοπιά του Σχολικού Κοινωνικού Λειτουργού

Συνέντευξη στην δημοσιογράφο Βασιλική Ντουφεξή της Βάνας Πιάκου αναπληρώτρια γραμματέας του περιφερειακού τμήματος του ΣΚΛΕ Πελοποννήσου , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας 18 Μαρτίου και με θέμα :Ενισχύοντας τη διαγενειακή αλληλεγγύη για διαρκή ευημερία (από τη σκοπιά του σχολικού κοινωνικού λειτουργού)

Ερώτηση : Η διαγενεακή αλληλεγγύη είναι φέτος το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινωνικής Εργασίας. Πώς σχετίζεται με το σχολικό περιβάλλον και ποιος είναι ο ρόλος του σχολικού κοινωνικού λειτουργού σε αυτήν;

Απάντηση:Η διαγενεακή αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά στο σχολικό περιβάλλον, όπου τα παιδιά και οι έφηβοι διαμορφώνουν τις αντιλήψεις τους για τις μεγαλύτερες γενιές. Ο σχολικός κοινωνικός λειτουργός λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των γενεών, σχεδιάζοντας δράσεις που φέρνουν κοντά μαθητές, γονείς και ηλικιωμένους. Μέσα από προγράμματα συνεργασίας, βιωματικές δραστηριότητες και κοινωνικές πρωτοβουλίες, βοηθά στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και του αμοιβαίου σεβασμού, δημιουργώντας έτσι μια σχολική κοινότητα που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ γενεών.

Ερώτηση : Τι οφέλη προκύπτουν όταν ενισχύουμε τη διαγενεακή αλληλεγγύη μέσα από το σχολείο;

Απάντηση: Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Από τη μία πλευρά, οι μαθητές αποκτούν σημαντικές αξίες, όπως ο σεβασμός, η κατανόηση και η εκτίμηση της εμπειρίας των μεγαλύτερων. Μαθαίνουν να βλέπουν τους ηλικιωμένους όχι μόνο ως άτομα μεγάλης ηλικίας, αλλά ως φορείς γνώσης, ιστορίας και συναισθηματικής στήριξης. Από την άλλη, οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ενεργά μέλη της κοινωνίας, μειώνοντας το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης. Επιπλέον, τέτοιες δράσεις ενισχύουν τη συνοχή των οικογενειών και των τοπικών κοινοτήτων, δημιουργώντας ένα ισχυρότερο κοινωνικό δίκτυο.

Ερώτηση : Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα δράσεων που μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα σχολείο για να ενισχύσουν τη διαγενεακή συνεργασία;

Απάντηση: Υπάρχουν πολλές δράσεις που μπορούν να εφαρμοστούν με εξαιρετικά
αποτελέσματα. Για παράδειγμα, προγράμματα όπου οι μαθητές επισκέπτονται γηροκομεία ή καλούν ηλικιωμένους στο σχολείο για να μοιραστούν ιστορίες από τη ζωή τους. Ακόμα, τα διαγενεακά εκπαιδευτικά προγράμματα, όπου οι μεγαλύτεροι γίνονται μέντορες για τους μαθητές, μεταδίδοντας γνώσεις και επαγγελματικές δεξιότητες, είναι πολύ αποδοτικά.
Επίσης, οι μαθητές μπορούν να διδάξουν στους ηλικιωμένους βασικές ψηφιακές
δεξιότητες, βοηθώντας τους να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες.

Ερώτηση : Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας σχολικός κοινωνικός λειτουργός στην προώθηση της διαγενεακής αλληλεγγύης;

Απάντηση:  Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η έλλειψη πόρων και προσωπικού. Οι σχολικές κοινωνικές υπηρεσίες είναι συχνά υποστελεχωμένες, και οι κοινωνικοί λειτουργοί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες πολλών σχολείων ταυτόχρονα, χωρίς την απαιτούμενη υποστήριξη. Αυτό δυσκολεύει την υλοποίηση σταθερών και μακροπρόθεσμων προγραμμάτων. Επίσης, υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά την αλλαγή αντιλήψεων, καθώς κάποιες φορές τα παιδιά ή και οι οικογένειές τους δεν έχουν αναπτύξει επαρκώς την αίσθηση του σεβασμού και της σύνδεσης με τις μεγαλύτερες γενιές.

Ερώτηση : Πώς θα μπορούσε η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση να στηρίξουν πιο ενεργά τη διαγενεακή αλληλεγγύη μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα;

Απάντηση: Η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της διαγενεακής αλληλεγγύης. Αρχικά, πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην πρόσληψη σχολικών κοινωνικών λειτουργών, ώστε να υπάρχει συνεχής στήριξη στα σχολεία. Παράλληλα, μπορούν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα που ενισχύουν τη συνεργασία των σχολείων με δομές ηλικιωμένων, τοπικούς φορείς και πολιτιστικούς οργανισμούς. Επίσης, η δημιουργία διαγενεακών χώρων, όπως πάρκα και κοινόχρηστοι χώροι δραστηριοτήτων, θα μπορούσε να ενισχύσει τις επαφές μεταξύ των γενεών.

Ερώτηση : Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε για την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας;

Απάντηση:   Η κοινωνική εργασία έχει τη δύναμη να ενώσει γενιές, να γεφυρώσει χάσματα και να δημιουργήσει μια κοινωνία όπου κανείς δεν μένει στο περιθώριο. Η διαγενεακή αλληλεγγύη δεν είναι απλά μια ωραία ιδέα, αλλά ένας απαραίτητος κρίκος για μια πιο ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία. Μέσα από το σχολείο, μπορούμε να καλλιεργήσουμε αυτές τις αξίες από μικρή ηλικία, διαμορφώνοντας μια νέα γενιά που σέβεται, αλληλεπιδρά και μαθαίνει από τις προηγούμενες. Αν στηρίξουμε την κοινωνική εργασία και δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στις γενιές να συνδεθούν, θα δούμε μια κοινωνία πιο δυνατή, πιο ενωμένη και πιο προοδευτική.

Επιπλέον, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα σύνδεσμο με δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στο σχολείο μας, προάγοντας τη διαγενειακή αλληλεγγύη:
https://blogs.sch.gr/eneegylargol/2025/02/24/mia-zesti-synantisi-gemati-chamogela/


    Σας ευχαριστώ κυρία Πιάκου.



    Η Πιάκου Βάνα είναι Κοινωνική Λειτουργός

    MΕd Επιστημες Αγωγής -Ειδική Εκπαίδευση
    Αν. Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
    του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ)