Επιλεγμένες Ειδήσεις

Τα Μνημεία των Λιονταριών: Από το Ναύπλιο στη Λουκέρνη

 

Το Μνημείο του Λιονταριού στο Ναύπλιο, γνωστό και ως «Λιοντάρι των Βαυαρών», αποτελεί ένα σημαντικό γλυπτό που τιμά τη μνήμη των Βαυαρών στρατιωτών που πέθαναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα. Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Γερμανό γλύπτη Κρίστιαν Ζίγκελ και ολοκληρώθηκε το 1840. Σκαλισμένο σε βράχο, το λιοντάρι παρουσιάζεται να κοιμάται, αποπνέοντας θλίψη και ηρεμία, αποδίδοντας φόρο τιμής στους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους από επιδημία τύφου.

Το μνημείο βρίσκεται στη συνοικία Πρόνοια του Ναυπλίου και είναι ένα από τα εμβληματικά σημεία της πόλης. Η επιλογή του λιονταριού ως σύμβολο σχετίζεται με τη βαυαρική καταγωγή του βασιλιά Όθωνα, καθώς το λιοντάρι ήταν σύμβολο της δυναστείας των Βίττελσμπαχ. Η περιοχή της Πρόνοιας επιλέχθηκε λόγω της εγγύτητάς της με το στρατόπεδο των Βαυαρών στρατιωτών.

Το γλυπτό είναι φτιαγμένο από ασβεστόλιθο και έχει μήκος περίπου 9 μέτρα. Η επιγραφή κάτω από το λιοντάρι αναφέρει στα γερμανικά: «Den tapferen Bayern, die hier starben, gewidmet von Ludwig I. König von Bayern» (Στους γενναίους Βαυαρούς που πέθαναν εδώ, αφιερωμένο από τον Λουδοβίκο Α', βασιλιά της Βαυαρίας).

Άρθρο της Βασιλικής Ντουφεξή

Το Μνημείο του Λιονταριού στη Λουκέρνη

Το Μνημείο του Λιονταριού στη Λουκέρνη της Ελβετίας είναι ένα από τα πιο συγκινητικά μνημεία στην Ευρώπη. Σκαλισμένο σε βράχο από τον Δανό γλύπτη Μπερτέλ Τόρβαλντσεν, το μνημείο ολοκληρώθηκε το 1821. Απεικονίζει ένα πληγωμένο λιοντάρι που πεθαίνει, με ένα δόρυ να διαπερνά το πλευρό του. Το λιοντάρι έχει μια έκφραση βαθιάς θλίψης και πόνου, συμβολίζοντας τη θυσία των Ελβετών στρατιωτών που υπερασπίστηκαν τα ανάκτορα του Λουδοβίκου XVI κατά τη Γαλλική Επανάσταση, το 1792.

Η επιγραφή πάνω από το λιοντάρι αναφέρει «Helvetiorum Fidei ac Virtuti» (Πίστη και Αρετή των Ελβετών), τονίζοντας την αφοσίωση και την ηρωική θυσία των στρατιωτών. Το μνημείο βρίσκεται σε μια ανοιχτή λίμνη με νερό, που προσδίδει μια γαλήνια και μελαγχολική ατμόσφαιρα. Ο Μάρκ Τουέιν το χαρακτήρισε ως «το πιο θλιβερό και συγκινητικό κομμάτι πέτρας στον κόσμο».

Το λιοντάρι έχει μήκος 10 μέτρα και ύψος 6 μέτρα, ενώ το φυσικό περιβάλλον που το περιβάλλει ενισχύει το δράμα του έργου. Η σμίλευση του βράχου έγινε απευθείας στο λατομείο, κάτι που δίνει μια αίσθηση οργανικής σύνδεσης με το τοπίο.

Σύγκριση και Ανάλυση

1.     Ιστορικό Πλαίσιο: Και τα δύο μνημεία είναι αφιερωμένα σε στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους υπό τραγικές συνθήκες, αλλά σε διαφορετικά ιστορικά και γεωγραφικά πλαίσια.

2.     Καλλιτεχνική Απεικόνιση: Το Λιοντάρι του Ναυπλίου κοιμάται ειρηνικά, ενώ το Λιοντάρι της Λουκέρνης είναι πληγωμένο και πεθαίνει. Η διαφορά αυτή αντανακλά τη διαφορετική συναισθηματική προσέγγιση κάθε μνημείου.

3.     Συμβολισμός: Το λιοντάρι, σύμβολο δύναμης και θάρρους, χρησιμοποιείται και στα δύο μνημεία για να εκφράσει την αφοσίωση και τη θυσία.

4.     Αρχιτεκτονική Τοποθέτηση: Και τα δύο μνημεία είναι σκαλισμένα σε βράχο, γεγονός που προσδίδει αιωνιότητα και δέος στο έργο.

5.     Επιρροή στην Κοινότητα: Το Λιοντάρι του Ναυπλίου συνδέεται με την ιστορία της βαυαρικής παρουσίας στην Ελλάδα, ενώ το Λιοντάρι της Λουκέρνης αποτελεί εθνικό σύμβολο για την Ελβετία, τιμώντας την ουδετερότητα και την αφοσίωση των Ελβετών στρατιωτών.

Τα μνημεία αυτά, παρόλο που δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές χώρες και εποχές, μοιράζονται κοινές αξίες και καλλιτεχνικές επιρροές, λειτουργώντας ως διαχρονικά σύμβολα θάρρους και μνήμης.

Βόλτα στο Μνημείο του Λιονταριού στο Ναύπλιο 

Στο Ναύπλιο, στην βόλτα μου στην μικρή γειτονιά των Αγίων Πάντων που βρίσκεται στη συνοικία Πρόνοια, σε έναν ήσυχο, γαλήνιο χώρο κάθισα στο παρκάκι εντυπωσιασμένη από τον μεγάλο βράχο και από το πόσο δουλειά χρειάστηκε για να γίνει αυτό το γλυπτό , σκαλισμένο σε βράχο από τον Γερμανό γλύπτη Κρίστιαν Ζίγκελ το 1840, απεικονίζει ένα λιοντάρι που κοιμάται. Η θλίψη που αποπνέει το έργο είναι βαθιά συγκινητική, καθώς τιμά τους Βαυαρούς στρατιώτες που πέθαναν από επιδημία τύφου κατά τη βασιλεία του Όθωνα.

Περπατώντας γύρω από το μνημείο, παρατήρησα τις λεπτομέρειες της σμίλευσης στον ασβεστόλιθο και την επιγραφή στα γερμανικά: «Den tapferen Bayern, die hier starben, gewidmet von Ludwig I. König von Bayern», που σημαίνει «Στους γενναίους Βαυαρούς που πέθαναν εδώ, αφιερωμένο από τον Λουδοβίκο Α', βασιλιά της Βαυαρίας». Το ήρεμο περιβάλλον και η ιστορική βαρύτητα του σημείου με έκαναν να νιώσω βαθύ σεβασμό.

Το Μνημείο του Λιονταριού στη Λουκέρνη όπως εγώ το είδα.

Η επίσκεψή μου στη Λουκέρνη στην Ελβετία με οδήγησε στο φημισμένο Μνημείο του Λιονταριού, το οποίο δημιουργήθηκε το 1821 από τον Δανό γλύπτη Μπερτέλ Τόρβαλντσεν. Μπροστά σε έναν βράχο, το πληγωμένο λιοντάρι με το δόρυ που διαπερνά το πλευρό του με καθήλωσε. Η έκφραση του πόνου και της θλίψης είναι τόσο ρεαλιστική, που δεν μπορούσα να αποτραβήξω το βλέμμα μου. Εκεί μέσα στο πράσινο και σε μια λιμνούλα μπροστά από τον βράχο κάθισα στο παγκάκι και το παρατηρούσα.

Η επιγραφή «Helvetiorum Fidei ac Virtuti», που σημαίνει «Πίστη και Αρετή των Ελβετών», ενισχύει τον συμβολισμό του μνημείου, το οποίο αποτίει φόρο τιμής στους Ελβετούς στρατιώτες που υπερασπίστηκαν τον Λουδοβίκο XVI κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Η λίμνη που περιβάλλει το λιοντάρι προσθέτει μια γαλήνια και μελαγχολική ατμόσφαιρα, ενώ το φυσικό τοπίο ενισχύει τη δύναμη του έργου.

Προσωπική Σύγκριση

Και στα δύο μνημεία, η χρήση του λιονταριού ως σύμβολο δύναμης και θυσίας είναι εμφανής. Στο Ναύπλιο, η ειρηνική στάση του λιονταριού μεταφέρει σεβασμό και ηρεμία, ενώ στη Λουκέρνη, το πληγωμένο λιοντάρι προκαλεί έντονη συναισθηματική αντίδραση. Η εμπειρία μου σε αυτά τα μνημεία με έκανε να νιώσω την ιστορική και συναισθηματική τους αξία, καθώς και τον βαθύ σεβασμό προς τη μνήμη των πεσόντων.