Επιλεγμένες Ειδήσεις

Μεγάλη Εβδομάδα: Ποιες ημέρες δεν τρώμε λάδι - Γιατί νηστεύουμε το λάδι αλλά τρώμε ελιές

 Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα αποτελεί μια από τις αυστηρότερες περιόδους νηστείας στην Ορθόδοξη παράδοση. Κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης εβδομάδας, η διατροφή των πιστών περιορίζεται σημαντικά ως μέσο πνευματικής άσκησης και προετοιμασίας για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα. 

Την Μεγάλη Τετάρτη, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο κατά την παράδοση της Εκκλησίας δεν επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού.

Τα λαδερά φαγητά επιτρέπονται τη Μεγάλη Δευτέρα, τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Πέμπτη, προσφέροντας περισσότερες επιλογές για νόστιμα και θρεπτικά γεύματα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που νηστεύουν και αναρωτιούνται γιατί το λάδι δεν θεωρείται νηστίσιμο, ενώ αντίθετα οι ελιές ανήκουν στις νηστίσιμες τροφές.

Γιατί οι ελιές θεωρούνται νηστίσιμες αλλά όχι το ελαιόλαδο

Σύμφωνα με την Εκκλησία, η πλήρης νηστεία συνίσταται στην πλήρη αποχή τροφής ή στην ξηροφαγία. Βέβαια επειδή μια τέτοια πρακτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί από το λαό, έχει επικρατήσει η νηστεία να βασίζεται στην κατανάλωση τροφών χωρίς αίμα. Στο πλαίσιο αυτό, οι τροφές που επιτρέπεται να καταναλώσουν οι νηστεύοντες είναι οι καρποί της γης, τα όσπρια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή.

Δεδομένου αυτού του κανόνα, οι ελιές θεωρούνται νηστίσιμη τροφή, καθώς αποτελούν καρπό της γης. Αντίθετα, η απαγόρευση σε κάθε μορφής λαδιού στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι προϊόν επεξεργασίας και με την προσθήκη λαδιού το φαγητό νοστιμίζει οπότε χάνεται το νόημα της νηστείας.