Επιλεγμένες Ειδήσεις

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νέο Βυζάντιο Ναυπλίου

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη, όπως κάθε χρόνο, η ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Προσφυγικό Συνοικισμό Νέο Βυζάντιο στο Ναύπλιο τίμησε τη μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων.

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος από τον Αρχιμανδρίτη της Μητροπόλεως Αργολίδας, π. Χρυσόστομο Παπουλέση. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιερής εικόνας των Αγίων, καθώς και του ιερού λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνα από την Κέρκυρα, παρουσία πλήθους πιστών.

Η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Ναυπλιέων συνόδευσε τη λιτάνευση με βυζαντινά και παραδοσιακά εμβατήρια, ενώ δυναμική ήταν και η συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Αργολίδας, οι οποίοι τίμησαν τους Αγίους με την παρουσία τους και τις παραδοσιακές ποντιακές στολές τους.

Φέτος, στο πλαίσιο των εορτασμών "Κωνσταντίνεια 2025", ιδιαίτερη ευλογία αποτέλεσε η έλευση και έκθεση προς προσκύνηση του τιμίου λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνα, κατόπιν ευλογίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.

Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη – Ισαπόστολοι και Φωτιστές της Οικουμένης

Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη τιμώνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία ως Ισαπόστολοι, δηλαδή ισάξιοι με τους Αποστόλους, για τη θεμελιώδη συμβολή τους στη διάδοση και καθιέρωση του Χριστιανισμού.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος

Ο Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε πιθανότατα στη Ναϊσό της Άνω Μοισίας (σημερινή Νις της Σερβίας), με το έτος γέννησής του να τοποθετείται ανάμεσα στα 272 και 288 μ.Χ. Υπήρξε γιος του Κωνστάντιου Χλωρού και της Αγίας Ελένης. Η άνοδός του στην εξουσία και η καθιέρωση του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αποτελούν σταθμούς στην παγκόσμια ιστορία.

Το 313 μ.Χ., με το Διάταγμα των Μεδιολάνων, έθεσε τέλος στους διωγμούς των Χριστιανών, προσφέροντάς τους θρησκευτική ελευθερία. Το 325 μ.Χ. συγκάλεσε την Α' Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια, καταδικάζοντας την αίρεση του Αρείου και εδραιώνοντας το Ορθόδοξο δόγμα. Οραματιστής και πολιτικός ηγέτης, ίδρυσε τη νέα πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη, το 330 μ.Χ., δίνοντας σάρκα και οστά σε μια νέα εποχή για την Οικουμένη.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος βαπτίστηκε Χριστιανός λίγο πριν τον θάνατό του, το 337 μ.Χ., και η Εκκλησία τον τίμησε ως άγιο για το έργο και τη συμβολή του στη χριστιανική πίστη.

Η Αγία Ελένη

Η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, υπήρξε πρότυπο χριστιανικής πίστης και ευλάβειας. Αφού ασπάστηκε τη χριστιανική πίστη, αφιέρωσε τη ζωή της στη φιλανθρωπία και στην ενίσχυση του έργου της Εκκλησίας. Το 326 μ.Χ. πραγματοποίησε προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους, όπου ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου και ανήγειρε σημαντικούς ναούς, όπως του Παναγίου Τάφου και της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

Η Εκκλησία την αναγνωρίζει ως «Ισαπόστολο» για την προσφορά της στην εδραίωση του Χριστιανισμού. Κοιμήθηκε ειρηνικά πιθανότατα το 330 μ.Χ. και τα λείψανά της φυλάσσονται σε ναούς της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης.


Η σημασία της εορτής για την ενορία και τον λαό

Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι βαθιά ριζωμένη στην πνευματική ζωή των πιστών. Στο Νέο Βυζάντιο Ναυπλίου, η σύνδεση με την προσφυγική ταυτότητα, την πίστη και την παράδοση καθιστά τον εορτασμό ένα γεγονός ελπίδας, μνήμης και ενότητας.

Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη μας υπενθυμίζουν τη δύναμη της πίστης, της μεταμόρφωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης, αξίες διαχρονικές και φωτεινές για κάθε εποχή.