Επιλεγμένες Ειδήσεις

Έλεγχος εισαγωγών χαμηλής ποιότητας αγαθών από διαδικτυακά καταστήματα εκτός ΕΕ

 



Την Τετάρτη, το ΕΚ ενέκρινε προτάσεις για τη διαχείριση της αυξανόμενης εισροής στην ΕΕ δυνητικά επικίνδυνων φθηνών προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με ποιοτικά πρότυπα ποιότητας.


Η έκθεση που εγκρίθηκε με 619 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 46 αποχές προσδιορίζει τρόπους για την άμβλυνση της πίεσης που υφίστανται οι τελωνειακές αρχές και οι αρχές εποπτείας της αγοράς, οι διεξάγουν αγώνα για να ελέγξουν και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των 12 εκατομμυρίων. μικρών πακέτων ηλεκτρονικού εμπορίου που φθάνουν καθημερινά στην ΕΕ.

Αποθήκευση και κατάργηση τελωνειακών φορολογικών απαλλαγών

Η αποθήκευση προϊόντων εντός της ΕΕ μπορεί να αποφέρει χρήσιμη λύση για τον ποιοτικό και τελωνειακό έλεγχο, λένε οι ευρωβουλευτές. Η προσέγγιση αυτή θα απαιτούσε να ενθαρρυνθούν οι έμποροι εκτός ΕΕ να δημιουργήσουν αποθήκες στο εσωτερικό έδαφος, όπου τα εμπορεύματα θα φτάνουν σε χύδην μορφή πριν συσκευαστούν για τελική αποστολή στους πελάτες. Κατά συνέπεια, ο έλεγχος αποστολών παρόμοιων εμπορευμάτων θα ήταν πολύ πιο εύκολος σε σύγκριση με τον έλεγχο μεμονωμένων δεμάτων που εισέρχονται στην ΕΕ απευθείας από τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του τελωνειακού κώδικα , οι ευρωβουλευτές τάσσονται επίσης υπέρ της κατάργησης του ισχύοντος ορίου απαλλαγής από την καταβολή τελωνειακών δασμών και ΦΠΑ για εμπορεύματα αξίας κάτω των 150 ευρώ, καθώς περίπου το 65% των δεμάτων που εισέρχονται στην ΕΕ δηλώνονται σκοπίμως με χαμηλότερη δασμολογητέα αξία.

Τέλος διαχείρισης για μικρά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου

Η έκθεση υποστηρίζει με επιφυλάξεις την πρόταση της Επιτροπής να επιβληθεί τέλος διεκπεραίωσης 2 ευρώ για μεμονωμένα δέματα ηλεκτρονικών εμπορικών χωρών εκτός της ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε στην επικοινωνία της σχετικά με μια ολοκληρωμένη εργαλειοθήκη της ΕΕ για ασφαλείς και βιώσιμο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να επαληθεύσει ότι το ποσό αυτό είναι επαρκές και αναλογικό για την επιλογή των στόχων, σύμφωνα με τους κανόνες της ΠΟΕ και ότι δεν θα μετακυλιστεί στους κανόνες της ΕΕ.

Ψηφιοποίηση και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των κανόνων

Η έκθεση τονίζει επίσης ότι η ψηφιοποίηση, και ιδίως η χρήση νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και αλυσίδας συστοιχιών ( blockchain ), θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της υπερφόρτωσης των τελευταίων και να καταστήσει τους ελέγχους πιο αποτελεσματικούς. Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη της ΕΕ να αυξήσουν τη χρηματοδότηση στις τελωνειακές αρχές για την υιοθέτηση αυτών των νέων εργαλείων και την ίδια την ΕΕ να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων, όπως η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες ( DSA ), ο κανονισμός για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων ( GPSR ), η πράξη για τις ψηφιακές αγορές ( DMA ) και η πράξη για την εποπτεία της αγοράς και τη συμμόρφωση των προϊόντων ( MSR ) , καθώς και να διασφαλίσει ότι οι πλατφόρμες εκπληρώνουν τις πληρωμές τους.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν, επίσης, από τα κράτη μέλη να περιορίσουν τη δραστηριοποίηση πωλητών υψηλού ρίσκου σε υποδομές ζωτικής σημασίας και τα συστήματα ασφάλειας των συνόρων τους, μεταξύ άλλων κατά την προμήθεια εξοπλισμού ασφάλειας και ελέγχου φορτίου που χρησιμοποιείται σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Επόμενα βήματα

Ορισμένες από τις προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα , η οποία ξεκίνησε χθες, στις 8 Ιουλίου 2025.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Salvatore De Meo (ΕΛΚ, Ιταλία) δήλωσε: «Πίσω από κάθε διαδικτυακή αγορά μπορεί να κρύβεται κίνδυνος για την υγεία, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των καταναλωτών — και πολύ συχνά, αυτοί οι κίνδυνοι προέρχονται από φορείς εκτός ΕΕ που παρακάμπτουν τους κανόνες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται υπό τόσο αθέμιτους όρους. Γι' αυτό ενισχύουμε τους τελωνειακούς ελέγχους, απαιτούμε πλήρη ιχνηλασιμότητα των πωλητών και αντιμετωπίζουμε τις πρακτικές χειραγώγησης. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: θέλουμε μια δικαιότερη, ασφαλέστερη και πιο διαφανή ψηφιακή αγορά».