- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Επιλεγμένες Ειδήσεις
Οι καθημερινές ειδήσεις από την Αργολίδα, την Πελοπόννησο, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Πιστοποιημένο μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, ενώ από τα μέσα του 2027 προγραμματίζεται η καθιέρωση αυτοματοποιημένου μηχανισμού αναπροσαρμογής.
Τις εξελίξεις αυτές ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, παρουσιάζοντας παράλληλα τις βασικές παρεμβάσεις που προωθούνται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ, η υπουργός επιβεβαίωσε ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, ενώ εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις.
Σύμφωνα με την ίδια, στόχος των αλλαγών είναι η ενίσχυση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις, μέσα από απλούστερες διαδικασίες σύναψης και επέκτασής τους, ώστε περισσότερα επαγγέλματα να ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας.
Η εξέλιξη του κατώτατου μισθού
Η Νίκη Κεραμέως υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί από τα 650 ευρώ το 2019 στα 880 ευρώ σήμερα, σημειώνοντας συνολική αύξηση 35,3%. Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ η κυβερνητική δέσμευση για κατώτατο μισθό 950 ευρώ έως το 2027.
Όπως ανακοίνωσε, από τα μέσα του 2027 η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα γίνεται αυτόματα, βάσει αντικειμενικών οικονομικών δεικτών, όπως:
ο πληθωρισμός
η πορεία της οικονομικής ανάπτυξης
Τι προβλέπεται για τις συλλογικές συμβάσεις
Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η υπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους προβλέπει:
ευκολότερη σύναψη και επέκταση των συμβάσεων,
διατήρηση της προστασίας των εργαζομένων και μετά τη λήξη τους,
ταχύτερη επίλυση εργατικών διαφορών.
Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, χωρίς μεταβατικό στάδιο.
