Επιλεγμένες Ειδήσεις

Οι καθημερινές ειδήσεις από την Αργολίδα, την Πελοπόννησο, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Πιστοποιημένο μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.

ΑΡΓΟΣ: Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε η 3η Γιορτή Γκόγκας (φωτο βίντεο)



Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026 η 3η Γιορτή Γκόγκας, στον πεζόδρομο του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Άργος

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Δήμος Άργους-Μυκηνών, επιβεβαίωσε για ακόμη μία χρονιά ότι η Γιορτή Γκόγκας έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στο αποκριάτικο καλεντάρι της περιοχής, αναδεικνύοντας με συνέπεια τον γαστρονομικό πλούτο της Αργολίδας.
Η γιορτή ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα, με τον κόσμο να κατακλύζει τον πεζόδρομο και να δημιουργεί μια ζεστή, γιορτινή ατμόσφαιρα. 
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Γιάννης Μαλτέζος, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους καλή διασκέδαση και κάλεσε τους δημότες να συμμετάσχουν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου, με αποκορύφωμα τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της επόμενης Κυριακής.
Η γκόγκα: το ζυμαρικό–σύμβολο της τοπικής κουζίνας

Πρωταγωνίστρια της βραδιάς ήταν, φυσικά, η γκόγκα — το παραδοσιακό χειροποίητο ζυμαρικό που αποτελεί γαστρονομικό σήμα κατατεθέν του Άργους και της ευρύτερης περιοχής.

Οι γκόγκες παρασκευάζονται από απλά, λιτά υλικά: σιμιγδάλι ή αλεύρι σκληρού σίτου, νερό και αλάτι. Η ζύμη πλάθεται σε μικρά κομμάτια, τα οποία «γυρίζονται» με το χέρι ώστε να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό καμπύλο σχήμα τους. Το σχήμα αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς επιτρέπει στο ζυμαρικό να «κρατά» καλύτερα το τυρί ή τη σάλτσα με την οποία σερβίρεται.

Παραδοσιακά, οι γκόγκες βράζονται και στη συνέχεια ανακατεύονται με άφθονο ντόπιο τριμμένο τυρί — συνήθως μυζήθρα ή κεφαλοτύρι — και καυτό ελαιόλαδο ή βούτυρο. Σε πολλές περιπτώσεις προστίθεται και σκόρδο, προσδίδοντας έντονο αρωματικό χαρακτήρα. Το πιάτο συνδέεται διαχρονικά με οικογενειακά τραπέζια, γιορτές και ιδιαίτερα με τις αποκριάτικες ημέρες, όπου η αφθονία και η φιλοξενία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι επισκέπτες της γιορτής είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τόσο την παραδοσιακή εκδοχή όσο και σύγχρονες δημιουργικές προσεγγίσεις.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του γνωστού σεφ και κριτή του MasterChef Greece, Πάνος Ιωαννίδης, ο οποίος ήταν ο επίσημος καλεσμένος της βραδιάς. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Δήμου, μαγείρεψε ζωντανά μπροστά στο κοινό, παρουσιάζοντας μια «αγαπησιάρικη» συνταγή γκόγκας δικής του έμπνευσης, αποδεικνύοντας πως ακόμη και ένα παραδοσιακό, λιτό ζυμαρικό μπορεί να αποτελέσει βάση υψηλής γαστρονομίας.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με το συγκρότημα «ΚΙΝΤΕΡΙΑ», που ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους με παραδοσιακούς ρυθμούς, μετατρέποντας τον πεζόδρομο σε ένα μεγάλο αποκριάτικο γλέντι.

Η 3η Γιορτή Γκόγκας δεν ήταν απλώς μια γαστρονομική εκδήλωση. Ήταν μια γιορτή ταυτότητας και συλλογικότητας — μια ευκαιρία για την τοπική κοινωνία να συναντηθεί, να στηρίξει τους παραγωγούς της και να τιμήσει την παράδοση, σε μια ημέρα αφιερωμένη στον έρωτα, τη συντροφικότητα και τη χαρά της παρέας.