Επιλεγμένες Ειδήσεις

Οι καθημερινές ειδήσεις από την Αργολίδα, την Πελοπόννησο, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Πιστοποιημένο μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.

Kαταγγελία της Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒ κατά της Ένωσης Αγροτών Συνεταίρων Αργολίδας (ΕΑΣΑ) για νοθεία σε προϊόντα ως «100% φυσικοί χυμοί» και φρουτοποτά



Μια υπόθεση που αποκαλύπτει σοβαρές αδυναμίες στην ελληνική αγορά χυμών και στον ίδιο τον ΕΦΕΤ έρχεται στο φως μετά την καταγγελία της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ (εταιρεία παραγωγής χυμών με έδρα τη Λάρισα, γνωστή κυρίως για την εμπορική της σειρά Viva), κατά της Ένωσης Αγροτών Συνεταίρων Αργολίδας (ΕΑΣΑ) για νοθεία σε προϊόντα που κυκλοφορούν ως «100% φυσικοί χυμοί» και φρουτοποτά. 


Σύμφωνα με την καταγγελία,και οσα γράφει το https://cibum.gr/ η πραγματική περιεκτικότητα σε φρούτο σε τρία προϊόντα που διαφημίζονται ως 100% φυσικοί χυμοί κυμαίνεται μόλις γύρω στο 40%-50%, ενώ στο φρουτοποτό ροδάκινο η περιεκτικότητα φρούτου φτάνει μόλις το 10%, έναντι 29% που δηλώνεται στη συσκευασία. 


Επιπλέον, ανιχνεύθηκαν πρόσθετα σάκχαρα που δεν αναγράφονται στη λίστα συστατικών, γεγονός που παραβιάζει τη νομοθεσία για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και παραπλανά τον καταναλωτή.

Η καταγγελία, που υπογράφηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, και τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Κορκοντζέλο στις 6 Φεβρουαρίου 2025, συνοδεύεται από εργαστηριακές αναλύσεις που διενεργήθηκαν από το ανεξάρτητο γερμανικό εργαστήριο GfL Gesellschaft für Lebensmittel-Forschung mbH, επιβεβαιώνοντας τις αποκλίσεις από τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στην καταγγελία είναι: Agros 100% Χυμός Πορτοκάλι, Agros 100% Χυμός Μήλο, Agros 100% Χυμός 8 Φρούτων και Agros Φρουτοποτό Ροδάκινο.





Η ίδια η καταγγελία αναδεικνύει όχι μόνο την παραπλάνηση των καταναλωτών και τη μη τήρηση των κανόνων σήμανσης, αλλά και την ανεπάρκεια του ΕΦΕΤ, ο οποίος για πάνω από έναν χρόνο δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τους ελέγχους λόγω έλλειψης διαπιστευμένων εργαστηριακών μεθόδων στη χώρα. Η Αρχή αναγκάστηκε να στραφεί σε εργαστήρια του εξωτερικού, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται να αξιολογηθούν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, σε μια διαδικασία χρονοβόρα αλλά αναγκαία για να ασκηθεί ο έλεγχος με νομική ασφάλεια.

Η ΕΑΣ Αργολίδας δηλώνει άγνοια για την καταγγελία και την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι σε όλους τους ελέγχους που έχουν γίνει ποτέ δεν εντοπίστηκε πρόβλημα και ότι οι πελάτες τους διαθέτουν εσωτερικά ή εξωτερικά εργαστήρια για επαλήθευση της ποιότητας των προϊόντων. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Σπύρος Αντωνόπουλος, σημειώνει ότι η διαρροή της υπόθεσης στα μέσα πριν από οποιονδήποτε έλεγχο προκαλεί αίσθηση και αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να συνδέεται με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η υπόθεση εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την προστασία του καταναλωτή, την ορθότητα της σήμανσης και τον ανταγωνισμό στον κλάδο των χυμών, καθώς τα προϊόντα κυκλοφορούν σε ευρεία κλίμακα, ακόμη και σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Η Εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ ζητά από τον ΕΦΕΤ να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακρίβεια της σήμανσης και η τήρηση της νομοθεσίας, προστατεύοντας παράλληλα τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο.

Η υπόθεση παραμένει σε φάση διερεύνησης, ενώ τα προϊόντα συνεχίζουν να βρίσκονται στα ράφια της αγοράς, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Οι ευθύνες του ΕΦΕΤ
Από την έρευνα που κάναμε, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εργαστήρια δημόσια ή ιδιωτικά που να διενεργούν αναλύσεις ανίχνευσης προσθήκης εξωγενών σακχάρων, ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν μόλις 2 εργαστήρια που παρέχουν υπηρεσίες προσδιορισμού της αυθεντικότητας των φρουτοχυμών (ένα στη Γερμανία και ένα στη Γαλλία). Η τελική γνωμάτευση που δίνουν τα εργαστήρια στηρίζεται στη σύγκριση με δεδομένα από ανεπτυγμένες βάσεις δεδομένων τους. Ταυτόχρονα, οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι φορείς ελέγχου μετά από τη διαπίστωση οποιαδήποτε εκτροπής (π.χ. ανάκληση, απόσυρση, πρόστιμο) πρέπει να στηρίζεται σε κοινώς αποδεκτές μεθοδολογίες και σε νομοθετημένα όρια.

Ένας τέτοιος εξοπλισμός είναι της τάξης των 500.000 ευρώ τη στιγμή που ο ΕΦΕΤ σύμφωνα με τις καταγγελίες του συλλόγου εργαζομένων λαμβάνει χρηματοδότηση που καλύπτει οριακά τη μισθοδοσία. Όλα τα παραπάνω όμως, δεν αναιρούν την ευθύνη της πολιτείας. Ο επίσημος κρατικός μηχανισμός ελέγχου, δηλώνει πρακτικά ανίκανος να επιτελέσει τον ρόλο του, αφήνοντας την αγορά ανεξέλεγκτη και τους καταναλωτές εκτεθειμένους. Το γεγονός ότι η ανίχνευση νοθείας στους χυμούς –και γενικότερα στα τρόφιμα– είναι επιστημονικά σύνθετη, ακριβή και απαιτητική, δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι αδράνειας. Όταν ο επίσημος μηχανισμός ελέγχου, δηλαδή ο ΕΦΕΤ, δηλώνει αδυναμία να ελέγξει βασικούς ισχυρισμούς που επηρεάζουν άμεσα τη δημόσια υγεία, τον υγιή ανταγωνισμό και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τότε το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη μεθοδολογιών αλλά η έλλειψη πολιτικής και διοικητικής βούλησης.

Η επιστημονική γνώση υπάρχει, οι τεχνικές ανίχνευσης υπάρχουν, τα παραδείγματα από το εξωτερικό υπάρχουν. Αυτό που απουσιάζει είναι η επένδυση σε υποδομές, η θεσμοθέτηση κοινά αποδεκτών μεθόδων, η στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό και –κυρίως– η αποφασιστικότητα να εφαρμοστούν έλεγχοι με συνέπειες.
Σε ένα περιβάλλον όπου προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως οι χυμοί, το ελαιόλαδο, το μέλι και τα γαλακτοκομικά, πλήττονται συστηματικά από νοθεία και παραπλάνηση, η απουσία αποτελεσματικού ελέγχου έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην υγιή ανταγωνισμό αλλά και στη δημόσια υγεία. Αν δεν υπάρξει άμεσα σοβαρός επανασχεδιασμός του συστήματος ελέγχου τροφίμων, το ερώτημα δεν είναι αν θα σκάσει ένα μεγάλο σκάνδαλο δημόσιας υγείας, αλλά πότε — και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη.


Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.